Werelddag Dementie 2022

GZA Zorg en Wonen - 20 09 2022

 

De Werelddag Dementie gaat bij GZA Zorg en Wonen natuurlijk niet onopgemerkt voorbij. Op 21 september zetten we dementie in de kijker en tonen we dat we mensen met dementie niet vergeten. Het symbool bij uitstek daarvoor? Een geknoopte zakdoek!

Een knoop in je zakdoek om iets niet te vergeten: iedereen kent het. Ook mensen met dementie. Net daarom kozen zij zelf dit symbool voor een dementievriendelijke omgeving, houvast én troost. Het is een symbool voor een warme en respectvolle omgang, van zekerheid en veiligheid.

Onze woonzorgcampussen gingen, met ondersteuning van het regionaal Expertisecentrum Dementie Orion ism PGN, collectief aan de slag om samen zakdoeken te knopen en dit in een mooi filmpje te gieten. Hierboven zie je het meer dan geslaagde resultaat! Zo tonen ze de verbondenheid tussen de campussen onderling en met alle personen met dementie en hun naasten en familie. Bovendien zetten ze dementie die dag extra in de kijker en hopen ze zo het thema meer bespreekbaar te maken.

In de huizen hangen bewoners en medewerkers samen de geknoopte zakdoeken in een boom of op een zichtbare plaats: een reminder dat iedereen wel eens een geheugensteuntje kan gebruiken.

Naast deze gezamenlijke acties voorziet elke woonzorgcampus een heleboel activiteiten in deze week van de Werelddag Dementie. Enkele voorbeelden? In wzc Heide Velden is er een zangnamiddag boordevol klassiekers voor en met de bewoners. wzc De Hazelaar drukt gedichten uit ‘Dichterbij’ (Alzheimer Liga Vlaanderen) en gebuikt deze als placemats bij een nostalgisch hapje of drankje. Er is een familiegroep-avond met als thema ‘Dementie is meer dan vergeten’ en passende filmnamiddag. Zo’n avond organiseert wzc Hollebeek ook, terwijl wzc De Bijster dan weer een muzikale wandeling aanbiedt in samenwerking met het lokale gemeentebestuur. Daarbij komt ook een fototentoonstelling van enkele bewoners aan bod en gaan woon- en leefbegeleiders met bewoners voorlezen aan kinderen op school. In wzc Sint-Vincentius kan je in de tuin meedoen met een zoektocht met quizvragen rond dementie.

We willen iedereen die organiseert en deelneemt heel graag bedanken om dementie op deze warme manier in de kijker te zetten.