Leven in het nieuwe gebouw van De Zavel

De Zavel - 01 07 2022

Wzc De Zavel verhuisde in oktober vorig jaar terug naar de Duinstraat in Antwerpen. In het nieuwe gebouw wonen en leven de bewoners in een woonvorm afgestemd op hun noden. De Zavel is dan ook heel bewust ingericht om elke bewoner zorg op maat aan te reiken. Op het gelijkvloers bevindt zich “De Kleine Zavel”, een afdeling waarop acht bewoners hoofdzakelijk zelf hun huishouden organiseren. We praten met bewoner Jef Jacobs. Hoe ervaart hij de nieuwe campus?

Jef heeft net het “kernkabinet” afgesloten. De bewoners van “De Kleine Zavel” hebben hun wekelijkse vergadering die ludieke naam gegeven. Tijdens die vergadering bespreken ze samen de voorbije week, overleggen ze over wat ze de volgende week gaan eten en formuleren ze verbetervoorstellen naar de begeleiders. Jef is erg trots op hun eigen leefwereld, waar ze de ruimte krijgen om hun dag in te delen en zelf activiteiten en uitstappen te organiseren. Hij vertelt honderduit over de kansen die hij er krijgt.

“Het is geen toeval dat we op het gelijkvloers wonen. Aan de ene kant hebben we direct toegang tot de tuin, het sportveld en de kippen. Aan de andere kant komt de buitenwereld hier binnen. Ik vind het fijn om hier naar de bib te wandelen of de winkeltjes in deze multiculturele buurt te bezoeken. Terwijl kunnen we binnen deze muren rekenen op het vangnet van De Zavel.”

"Het is m‘n grote wens dat we creatief blijven en iedereen blijven betrekken."

Jef Jacobs, Bewoner De Zavel

De bewoners van “De Kleine Zavel” zorgen zelf voor hun eten. Wanneer ze de ingrediënten kopen maken ze die zelf klaar in de mooie en lichte eigen keuken. Eten en gezellig samenzijn doen de bewoners in de frisse, eigentijdse maar toch heel huiselijke leefruimte, die baadt in het daglicht. De sfeer is er goed.

“Ik hoop dat we hieraan kunnen verder bouwen. Het is m‘n grote wens dat we creatief blijven en iedereen blijven betrekken.” Jef benadrukt ook de privacy die het nieuwe gebouw hem biedt. “Ik heb nu een eigen douche, en het is hier rustig.

’s Morgens zorg ik voor de koffie en het ontbijt, ik verzorg de kippen net zoals vroeger ... Ik ben weer Jef Jacobs.”

© foto's: GZA Zorg en Wonen