Ik begrijp het niet! Waar zijn jullie?

GZA Zorg en Wonen - 31 03 2020

Verbinding, maar op afstand

Omwille van de beschermingsmaatregelen rond Covid-19 leven heel wat kwetsbare mensen nu in quarantaine. Om hen te beschermen tegen de verspreiding en besmetting van het virus is het bezoek van partners, vrienden, kinderen en kleinkinderen tijdelijk verboden. Het is begrijpelijk dat deze maatregel heel wat onduidelijkheid en bezorgdheid met zich meebrengt. Een prangende vraag is ‘zal mijn moeder, vader of partner me nog wel herkennen na deze crisis?’

Een antwoord hierop is niet eenvoudig. Dementie is een ziekte waarbij de geheugenproblematiek met de tijd vergroot. We kunnen er niet om heen dat de ziekte van Alzheimer zorgt voor problemen met het herinneringsvermogen, onafhankelijk van de huidige strenge maatregelen. Ook in normale omstandigheden, waarin je misschien wel dagelijks langskomt, kan je naaste op een gegeven moment je naam vergeten.

Leg de schuld van het vergeten dan ook niet bij jezelf of bij de maatregelen. Het is de ziekte die dit veroorzaakt.

 

Heel wat mensen met dementie zijn op zoek naar het vertrouwde. Vragen als ‘waar is mijn man?’ of ‘ik mis mijn dochter’ getuigen van de warme verbondenheid die er is tussen jullie.

Herinneringen en personen uit het verleden zitten vaak dieper verankerd dan wat er gisteren is gebeurd. Uit het oog is niet altijd uit het hart. Het is niet omdat je niet fysiek aanwezig bent dat je zomaar vergeten wordt.

Toch heeft een contactmoment een extra positieve invloed. Er zijn zeker een aantal mogelijkheden om elkaar te bereiken wanneer je tijdelijk niet op bezoek kan komen.

💗 emotioneel

Een voorwerp met fijne herinneringen bezorgen, een mooie boodschap doorsturen,… een cadeautje krijgen is altijd leuk! Kortom, de persoon met dementie iets toezenden waarvan hij of zij geniet. Het biedt een sterke verbinding en geeft hen de kans terug te grijpen naar een vertrouwd moment. Het gevoel is een sterke stimulator van ons geheugen.

 

👁  visueel 

Deel foto’s, maak een fijne videoboodschap, plan een telefoongesprek via Skype of Whatsapp. Deze gesprekjes of filmpjes hoeven niet lang te duren, enkele korte momenten per week zijn behulpzamer dan één langdurig gesprek. Nog een goed idee: maak eens een levenskader! Je kleeft foto’s van een groot formaat op een stuk karton of een canvas. Schrijf bij elke foto wie het is en noteer er een korte anekdote. Deze zaken kunnen de persoon visueel prikkelen.

 

🎧 auditief

Maak een playlist van de favoriete muziek van je naaste of spreek zelf een boodschap in. Dat kan van alles zijn. Hoe je dag is geweest, vertellen over een mooie herinnering of een verhaal voorlezen. Ook via het gehoor kunnen we personen met dementie stimuleren.

 

🍰 smaakzin 

Jij kent de bewoner het beste. Jij weet wat hij of zij lekker vindt. Koop die lekkere snoepjes en koekjes die de persoon zo graag eet! Smaak kan heel wat plezierige herinneringen oproepen.

 

🌼 reukzin

Een ruiker bloemen, vers gebakken koekjes, het favoriet parfum. Een associatie met een aangename geur kan zeker een grote glimlach op het gezicht toveren.

 

 

Vraag aan het personeel van uw woonzorgcampus welke mogelijkheden er zijn om te verbinden.