Expert dementie Anouck de Bruijn in Restaurant Misverstand

GZA Zorg en Wonen - 12 04 2022

Anouck de Bruijn is expert dementie bij het Regionale Expertisecentrum Dementie (ECD) Orion ism PGN. Het ECD fungeert autonoom als dochterorganisatie van GZA Zorg en Wonen. Anouck is momenteel elke woensdag te zien in het programma Restaurant Misverstand op Eén. Hier begeleidt ze, samen met Dieter Coppens, personen met jongdementie die samen een restaurant runnen. Het programma wil aan het grote publiek tonen dat er wél nog veel mogelijk is voor personen met jongdementie. Dit ligt Anouck nauw aan het hart omdat haar mama enkele jaren geleden de diagnose van jongdementie kreeg. Haar mama vond een thuis in wzc Cadiz, waar ze woont in een van de leefgroepen die gespecialiseerd zijn in jongdementie. Naar aanleiding van het tv-programma stelden we Anouck enkele vragen.

Waarom heb je besloten om als expert mee te werken aan Restaurant Misverstand?

“Ik zie in dit initiatief veel mogelijkheden voor personen met dementie op jonge leeftijd en daar word ik écht gelukkig van. Ik hoop hen doorheen dit proces te kunnen ondersteunen waar nodig en samen op zoek te gaan naar taken die wél nog goed gaan. Ik vind het zo belangrijk dat zij geluk en het gevoel van zelfwaarde blijven ervaren.

Daarnaast wens ik hierdoor de samenleving een andere blik op dementie te kunnen geven. Vaak komt dementie op een negatieve, donkere manier in beeld, terwijl er juist heel vaak lichtpuntjes zijn. Dementie op jonge leeftijd is nog te weinig gekend waardoor de personen zelf, maar ook hun mantelzorgers, vaak op misverstanden, discussies en soms zelfs conflicten botsen in het dagelijks leven. Dat is jammer. Door jongdementie op de kaart te zetten, krijgen kijkers hopelijk meer inzicht in wat het allemaal inhoudt en kunnen we rekenen op meer begrip in het dagelijks leven. Dit begrip kan er enkel zijn als mensen het ook écht begrijpen.”

 

"Ik hoop hen doorheen dit proces te kunnen ondersteunen waar nodig en samen op zoek te gaan naar taken die wél nog goed gaan. Ik vind het zo belangrijk dat zij geluk en het gevoel van zelfwaarde blijven ervaren."

Anouck de Bruijn, Expert dementie

 

Wat is, volgens jou, het grootste misverstand dat er heerst omtrent jongdementie? 

"Jongdementie is veel meer dan vergeten. Naast geheugenproblemen kunnen er nog veel andere veranderingen in het denken en handelen optreden. Zo vinden mensen met jongdementie niet steeds de juiste woorden of hebben ze moeite met het aanvoelen van gevoelens van anderen, waardoor ze soms ‘ongepast’ lijken te reageren. Het herkennen van plaatsen of personen gaat dan ook moeilijker of ze weten niet meer hoe ze dagelijkse handelingen moeten uitvoeren. Vaak vallen deze klachten niet onmiddellijk op, zeker niet op jonge leeftijd, waardoor ze niet meteen aan een aandoening zoals dementie denken.

Ondanks de veranderingen en moeilijkheden die personen met jongdementie kunnen ervaren, zijn er vaak nog veel mogelijkheden. Het loont dan de moeite om met z’n allen rond de tafel te zitten om alle mogelijkheden en moeilijkheden in kaart te brengen. Op die manier kan er samen gezocht worden naar een uitdagende, maar realistische dagbesteding. Door samen te zoeken naar de sterktes en interesses kunnen mensen met jongdementie ondersteund worden in die dingen die nog wél goed gaan."

Wat gaf je het meeste voldoening aan het programma Restaurant Misverstand? 

"Dit traject was enorm leerrijk, ook voor mezelf. De dynamiek die ik vanaf dag 1 tussen de medewerkers en hun mantelzorgers zag ontstaan en alsmaar zag groeien, is onbeschrijflijk. Ondanks bepaalde moeilijkheden, confrontaties en emotioneel pittige momenten, trokken de medewerkers elkaar steeds weer terug mee op pad. De warmte en oprechtheid waarmee dit gebeurde is ongezien en bevestigt voor mij het belang van sociale contacten en blijvende betrokkenheid in de maatschappij. Ze vinden steun bij elkaar, voelen zich gewaardeerd door het hele team en voelen dat ze echt van belang zijn. Dat is toch gewoon wat wij allemaal nodig hebben?"

Wat zal je altijd bijblijven aan Restaurant Misverstand? 

"Naast de sprankel in de ogen van de medewerkers na de eerste service, blijft ook de dynamiek die vanaf toen ontstaan is me voor altijd bij. De hechte band die doorheen de opnames ontstond is eentje die blijft. Ook nu, na de opnames, is er nog veel contact tussen iedereen en worden er uitstapjes met de hele bende georganiseerd. Zo staat er binnenkort een weekend op het programma. We bekeken de twee eerste afleveringen ook vooraf met de hele groep samen, met lekkere pizza en een wijntje erbij. Een echte première onder vrienden. Het doet me deugd om te zien dat Restaurant Misverstand zo’n duurzame en waardevolle gevolgen met zich meebrengt."

Benieuwd naar het programma? Bekijk Restaurant Misverstand op Eén of online op VRT NU.

Meer weten over het aanbod op maat van GZA Zorg en Wonen voor personen met jongdementie? Neem zeker een kijkje op de pagina's van woonzorgcampussen Cadiz, De Bijster en Sint-Camillus

© foto's: VRT