Bezoek op de woonzorgcampus: wat kan er vanaf 10 juni ?

GZA Zorg en Wonen - 09 06 2020

UPDATE 11/06/2020: De Vlaamse overheid heeft ons op 09/06, laat in de avond, nieuwe instructies met betrekking tot het buitengaan van bewoners en het heropenen van cafetaria doorgegeven. Het ongelukkige tijdstip en de onduidelijke communicatiestroom maakt het voor ons en de hele woonzorgsector erg moeilijk om te werken, en u onmiddellijk de correcte informatie door te geven. We proberen snel te schakelen en u zo goed mogelijk te informeren.

In de laatste instructies vermeldt de overheid dat de woonzorgcentra – binnen de algemene richtlijnen – zelf dienen af te wegen hoe het verlaten van de campus en de opening van cafetaria en ontmoetingsruimte van de assistentiewoningen zo veilig mogelijk geregeld kan worden. GZA Zorg en Wonen plant intern overleg om dit verder uit te werken.

We kunnen u alvast meegeven dat elke campus zelfstandig een bezoekregeling en uitgaansplan voor de bewoners zal opmaken. De cafetaria en de ontmoetingsruimte van de assistentiewoningen mogen ook weer open. Dit binnen dezelfde richtlijnen als in de horeca. Ook hier zal de campus u informeren over hoeveel personen tegelijk in de ruimte aanwezig mogen zijn, dat er maximum 10 personen aan eenzelfde tafel mogen plaatsnemen, welke maatregelen genomen worden (bediening aan tafel, ontsmetten na gebruik van de tafel, verluchten van de ruimte,…)

Uw woonzorgcampus stelt u zo snel als mogelijk volledig op de hoogte!

Bezoek op de woonzorgcampus: wat kan er vanaf 10 juni ?

U las het al uitgebreid in de media: vanaf 8 juni mogen we onze bubbel uitbreiden tot 10 verschillende personen per week en mogen restaurants en cafés weer klanten ontvangen op een veilige afstand. Op de woonzorgcampus zal de versoepeling niet zo’n vaart lopen als in de buitenwereld. Bewoners van woonzorgcentra en assistentiewoningen blijven immers een risicogroep waarvoor striktere Vlaamse richtlijnen gelden.

We beseffen ten volle dat bewoners en familie elkaar al lang moeten missen. We hebben er alle begrip voor dat ze elkaar graag in de armen willen sluiten. Toch moeten we nog even voorzichtig zijn en kunnen we onze deuren nog niet wagenwijd opengooien.

Sinds 18 mei ontvangen we op elke campus bezoekers op een zo warme en veilig mogelijk manier. Dit vraagt heel wat organisatie. Als we zien hoeveel deugd het bezoek bewoners en familie doet, zijn onze medewerkers en vrijwilligers graag bereid die extra inspanningen te blijven leveren. Elke campus past – ten vroegste vanaf 10 juni, en elk op eigen tempo – een aangepaste bezoekersregeling toe met duidelijke veiligheidsprincipes. De bezoekmogelijkheden kunnen verschillen per campus, maar ook per leefgroep en zelfs per bewoner, afhankelijk van de mogelijkheden en de risico’s. Uw campus zal u op de hoogte brengen van de uitgewerkte bezoekregeling. We respecteren daarbij in de eerste plaats de keuze van de bewoner om al dan niet bezoek te ontvangen.

Intussen blijven we ook inzetten op alternatieve contacten via sociale media en raambezoek.  Een bezoek aan de brasserie of cafetaria is voorlopig nog niet mogelijk.  Ook het verlaten van de woonzorgcampus is nog niet toegelaten voor bewoners van het woonzorgcentrum.  Het blijft aangeraden zoveel mogelijk op de eigen leefgroep te blijven. Bewoners kunnen wel buiten in de tuin en/of op de terrassen.

 

Bezoek op veilige afstand, achter plexiglas, op onze woonzorgcampus Sint-Bavo. Bezoek op veilige afstand, achter plexiglas, op onze woonzorgcampus Sint-Bavo.

 

Bewoners van assistentiewoningen kunnen vrij bezoek ontvangen zolang zij de sociale afstand bewaren en de hygiënemaatregelen toepassen. We raden hen aan verplaatsingen buiten de campus te beperken tot het essentiële. Ook voor hen blijft de cafetaria nog gesloten.

Op het moment dat de Vlaamse overheid nieuwe instructies bekendmaakt is een verdere versoepeling mogelijk. Bij nieuwe besmettingen dient u rekening te houden met de noodzaak tot verstrenging van de maatregelen.

Wij danken u nogmaals voor uw begrip en verantwoordelijkheidszin. Samen komen we erdoor.

Geniet van jullie bezoek. Bij vragen, opmerkingen of suggesties, neem gerust contact op met de woonzorgcampus.

 

Algemene informatie en update over de federale maatregelen:

https://www.info-coronavirus.be/nl/

 

Meer informatie en update over de specifieke maatregelen in de zorgsector:

https://www.zorg-en-gezondheid.be/corona-richtlijnen-voor-zorgprofessionals